Tras un fracasado pork pie de 2 kg o Nadal pasado (non foi capaz de aguantar o seu propio peso), sobrábame 1 kg de lacón fresco ao que tinha que dar saída. Nunha reviravolta culinaria, a receita de vinha d’alhos, que Maria de Lourdes Modesto atribúe á zona do Baixo Minho, de onde viaxou a Goa transformándose en vindaloo, seguíu até Hawaii onde recuperou o seu nome e receita orixinal, trouxen de novo a Gallaecia cunhas adaptacións
A empanada de escacho (ou rubio) foi —seica— un clásico vigués. Non a vin nunca nun menú, senon que escoitei falar dela como “a empanada favorita do meu pai” a un par persoas.
Se a Península Ibérica ten, máis ou menos, tres zonas lingüísticas que van de norte a sur (galego-portugués, español e catalán), non acontece o mesmo con os estilos culinarios, onde unha raia que nace no Baixo-Minho, pasa por Tras-os-Montes, Asturias, Cantabria, e remata en Euskadi, divide a península en dous bandos: os dos alimentos cocidos fronte ao guisos en aceite.
Que triste é que neste país sexa máis sinxelo comer un tiradito de corvina que un bacallau con broa. Cantas receitas tradicionais e de sabores familiares son capaces de sorprender?
O roti john e un sanduíche de Singapur. Eu calificaríao como porcallada gourmet porque tira á fritanga, pero coa cabeza alta. Preparalo pode levar uns 3 minutos, uns dos motivos polos que o preparo moitas mañás xunto con o café.
Poucas cousas me pide o meu pai. Esta receita foi unha delas. Supoño que significa que é moi boa. Ademáis, é sinxela.
Dos choupíns teño dúas receitas tradicionais. Unha probeina en Escairón a principios dos 90, un simple guiso de touciño, cebola e cogomelos. Trinta anos máis tarde, un veciño da aldea de A Campa (Folgoso do Courel) deulle una zarrota aos meus fillos e explicou como o comían eles: poñendo boca arriba sobre as brasas e cunhas pedriñas de sal, sen nada máis.
Esta masa é moi sinxela. So hai dous trucos:
O boi é un bicho aburrido que gaña con este mollo carregado de especias. Este prato é un dos máis representativos de Singapur, cidade de culinaria mestiza de chineses, malaios, indios e europeos.